• введите свой email, подпишитесь и первыми получайте свежие новости

Posted by SlaWorld | Мир

Виконувач обов’язків директора Федерального бюро розслідувань США Андрю МакКейб на слуханні в Сенаті висловив інші, ніж у Білому домі, позиції стосовно несподіваного звільнення його попередника Джеймза Комі.

Як сказав він на слуханні в комітеті у справах розвідки Сенату, розслідування, яке веде ФБР у справі про дані щодо втручання Росії у президентські вибори минулого року і про зв’язки між членами команди Дональда Трампа і російськими офіційними особами, «дуже важливе».

Раніше в Білому домі заперечували важливість цього розслідування, що відбувається паралельно з окремими розслідуваннями в цій самій справі в кількох комітетах обох палат Конгресу.

МакКейб відмовився відповідати на запитання, чи знає він, щоб Комі казав Трампові, що той сам не є об’єктом розслідування.

На інше запитання, чи ФБР зазвичай інформує людей, що вони не є об’єктом розслідування, він відповів негативно.

Раніше в четвер президент США Дональд Трамп, виступаючи на телебаченні, повторив своє твердження, що Джеймз Комі тричі запевняв його, що проти самого президента розслідування не ведеться.

Також МакКейб на слуханні заперечив твердження з Білого дому, що однією з причин звільнення Комі була втрата ним довіри в ФБР і серед широкої громадськості. «Це неправда. Директор Комі мав широку підтримку в ФБР, і має її й до сьогодні», – заявив нинішній керівник бюро.

Він також негативно відповів на запитання, чи були якісь спроби чинити перешкоди розслідуванню, яке веде ФБР щодо втручання Росії у вибори. За його словами, робота ФБР триває, «незважаючи ні на які зміни обставин», і «дотепер не було ніяких намагань перешкодити нашому розслідуванню».

Андрю МакКейб очолив ФБР у статусі виконувача обов’язків після несподіваного звільнення з посади директора бюро Джеймза Комі у вівторок, про яке оголосив президент Дональд Трамп. МакКейб був заступником Комі. На посаді постійного директора його, як очікують, замінить хтось інший.

Комі наглядав за кримінальними розслідуваннями ФБР, пов’язаними з Росією, серед того й за розслідуванням щодо втручання у вибори.

Його звільнення вразило багатьох законодавців США з обох провідних партій, які публічно поставили під сумнів оголошений Трампом мотив звільнення Комі – що він, мовляв, неналежним чином керував розслідуванням щодо демократа Гілларі Клінтон, суперниці республіканця Трампа на виборах, і її роботи з електронною поштою, що, як припускали, могла спричинити витік таємних даних.

Критики цього кроку припускають, що справжнім мотивом звільнення могло бути прагнення перешкодити розслідуванню щодо російського втручання у вибори, на яких переміг Трамп, – що в Білому домі відкидають.

комментировать: