...
Posted by SlaWorld | Мир

Представники іракського військового командування повідомляють, що територія, контрольована бойовиками угруповання «Ісламська держава» у західному Мосулі, скорочена до восьми квадратних кілометрів, але цей район включає в себе історичне Старе місто, де очікуються найважчі бої.

Іракські сили спецпризначення 20 травня повідомили, що їхні війська зайняли намічену їм територію, але додали, що готові «підтримати будь-які інші сили, якщо буде наказ прем’єр-міністра».

Місцеві ЗМІ повідомляють, що воєнізоване угруповання тепер чіпляється за три квартали – Аль-Шафаа, Аль-Зінджиджи і Старе місто. Райони розташовані уздовж західного берега річки Тигр.

Нинішній наступ направлений на захоплення густонаселеного Старого міста з вузенькими вуличками, де, за оцінками, перебувають 500 бойовиків «ІД», які використовують цивільне населення як живий щит. У Старому місті розташована мечеть, в якій лідер Абу Бакр аль-Багдаді проголосив свій так званий халіфат у 2014 році.

Виступаючи на регіональних зборах Всесвітнього економічного форуму в Йорданії 20 травня, іракський президент Фуад Масум висловив сподівання, що Мосул буде повністю звільнений «у найближчі дні».

Іракські сили за підтримки США та авіації коаліції у жовтні почали боротьбу за звільнення Мосула – останнього великого центру екстремістів « Ісламської держави»в Іраку. Східну частину відвоювали на початку цього року, після чого війська зіткнулися із шаленим опором в більш густозаселеному західному Мосулі.

Організація Об’єднаних Націй 18 травня заявила, що понад 200 тисяч біженців можуть залишити Мосул, оскільки боротьба посилюється.

your ad here

комментировать: