• введите свой email, подпишитесь и первыми получайте свежие новости

Posted by SlaWorld | Мир

Адміністрація президента США Дональда Трампа звинуватила владу президента Сирії Башара аль-Асада у здійсненні масових страт тисяч в’язнів і спаленні тіл убитих у великому крематорії у в’язничному закладі біля столиці Дамаска.

Як мовиться в повідомленні Державного департаменту США, у військовій в’язниці Седная на північ від столиці Сирії щодня страчують повішенням близько 50 ув’язнених.

Держдепартамент оприлюднив фотографії, на яких видно, за повідомленням, будівлю у в’язничному комплексі, пристосовану для обслуговування крематорію.

«Ми вважаємо, що побудова крематорію є намаганням приховати обсяги масових убивств, які здійснюються у в’язниці Седная», – заявив чільний дипломат США у справах Близького Сходу Стюарт Джонз.

Як сказав він, демонструючи фотографії, влада Асада «опустилася на новий рівень аморальності» за підтримки Росії й Ірану. Дипломат закликав Москву й Тегеран вчинити тиск на Дамаск, щоб домогтися стійкого припинення вогню й можливості почати політичні переговори.

Фотографії, оприлюднені нині, були зроблені протягом кількох років, починаючи з 2013-го, комерційними супутниками. Вони самі по собі не доводять, що згадана будівля дійсно використовується як крематорій, але свідчать, що таке використання цілком вірогідне.

На початку лютого правозахисна організація Amnesty International оприлюднила доповідь із десятками свідчень ув’язнених, яким вдалося вижити в цій в’язниці, і колишніх тюремників, які за ніч відправляли на смерть по 40–50 людей. На винесення вироку кожному з них у військово-польових судах витрачалось по 1,5–2 хвилини. За даними правозахисників, тільки з вересня 2011 року по грудень 2015-го у в’язниці Седная були таємно повішені до 13 тисяч людей, які зазнали тортур і принижень, і немає ніяких підстав вважати, що після 2015 року такі страти припинилися. Усього, за їхніми даними, в урядових в’язницях Сирії за п’ять років було вбито понад 17 тисяч ув’язнених. Влада Сирії заперечила дані правозахисників про масові страти.

комментировать: